wtorek, 25 stycznia 2011

...na gorąco

To mój najnowszy przepis, jeszcze do tej pory pachnie korzennymi przyprawami w całym domu;)
KAWA KORZENNA
Tak ją nazwałam, mało oryginalnie ale jak na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Potrzebne jest :
cynamon
kakao
imbir
goździki
śmietana bita
W garnuszku zagotowałam wodę, dodałam kawę- pogotowałam ok 2 minuty. Następnie dodawałam po kolei wszystkie przyprawy. Uwaga!! nie należy przesadzać z kakao!! => wyostrza bardzo smak kawy! Ja dodawałam tak po pół płaskiej łyżeczki, każdej z przypraw. Zagotowałam ponownie i zdjęłam z ognia. Przecedziłam, wlałam do filiżanki i dodałam bitej śmietany. mniam mniam
Mała rada, ja używałam arabiki, mogłam dodać więcej kakao. Jednak jeśli chodzi o mocniejsze kawy to radze nie przesadzać z kakao. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz