kawa z koniakiem
125 ml koniaku
cynamon
4 goździki
40 g cukru
gorąca kawa
125 ml bitej śmietany
kawałek skórki z cytryny i pomarańczy
Koniak wraz z kawałkami skórek owoców, goździkami i cynamonem podgrzewamy, następnie podpalamy go. Gdy płomień zgaśnie dolewamy kawę gorącą, przecedzamy i wlewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną. Polecam do tego przepisu arabikę, dlaczego? Ma ona łagodniejszy smak i zmieszana z alkoholem i przyprawami korzennymi nie staje się przerażająco gorzka;) Najlepiej jest jednak eksperymentować i wybrać swoją kawę do tego przepisu - według własnego uznania!!
125 ml koniaku
cynamon
4 goździki
40 g cukru
gorąca kawa
125 ml bitej śmietany
kawałek skórki z cytryny i pomarańczy
Koniak wraz z kawałkami skórek owoców, goździkami i cynamonem podgrzewamy, następnie podpalamy go. Gdy płomień zgaśnie dolewamy kawę gorącą, przecedzamy i wlewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną. Polecam do tego przepisu arabikę, dlaczego? Ma ona łagodniejszy smak i zmieszana z alkoholem i przyprawami korzennymi nie staje się przerażająco gorzka;) Najlepiej jest jednak eksperymentować i wybrać swoją kawę do tego przepisu - według własnego uznania!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz